2021-01-11 12:55:11• hírek • Bede Emőke

A diákok több mint fele már szívesen visszaülne az iskolapadba

Fotó: Mentsétek meg a gyerekeket
Fotó: Mentsétek meg a gyerekeket

A szülők 78,4 százaléka és a tanárok 73,1 százaléka úgy gondolja, hogy a diákoknak mihamarabb vissza kell térniük az iskolapadba, s ezen véleményükkel nincsenek egyedül, hiszen a tanulók több mint fele hasonlóképp látja a helyzetet – derül ki a szerkesztőségünkbe a Mentsétek meg a Gyerekeket Egyesület által eljuttatott közleményből.

Az egyesület által decemberben elvégzett felmérés arra mutatott rá, hogy a diákok 56,8 százaléka már szívesen visszaülne az iskolapadba, 23,5 százalékuk azonban továbbra is az online oktatási formát preferálja. A szülők 78,4 százaléka úgy gondolja, időszerű volna megnyitni az iskolákat, a számítógépek és tabletek segítségével folyó oktatáshoz pedig mindösszesen csak 12,7 százalékuk ragaszkodik. A tanárok 14,2 százaléka is ez utóbbi véleményt osztja, 73,1 százalékuk azonban már inkább a katedra mögül, mintsem egy kamerán keresztül tartaná meg az óráit. A fennmaradó százalékok értelemszerűen azokhoz tartoznak, akiknek nincs határozott véleménye ez ügyben.


Mindazon feltételekkel kapcsolatban, melyeknek teljesülniük kell az iskolák biztonságos újranyitása érdekében, a legtöbben a kellőképp higiénikus körülmények biztosítását tartják a legfontosabbnak, de a válaszadók közel kétharmada az iskolák környékén tapasztalható zsúfoltság megszüntetését is indokoltnak látja. A válaszadók:

  • 83,5 százaléka úgy véli, hogy a megfelelően higiénikus környezet az iskolák újranyitásának egyik legfontosabb előfeltétele
  • 69,8 százalék szerint szükség van egészségügyi személyzetre minden iskolában
  • 59,3 százaléka szükségesnek tartja az iskolák közelében található zsúfoltság megszüntetését
  • 45,3 százaléka szerint csökkenteni kellene az egy osztályba járó diákok számát
  • 44,8 százaléka pedig úgy gondolja, fontos a biztonságos, lakhelytől iskoláig történt szállítás megoltása is

Több, mint valószínű, hogy a legtöbb tantárgyból korántsem tudtak olyan ütemben haladni, mint ahogyan azt a pedagógusok szerették volna, így több olyan intézkedésre is szükség lesz, amely a lemaradás pótlását teszi majd lehetővé – igaz ez különösen azon diákok esetében, melyek valamilyen oknál fogva nem tudtak aktívan részt venni az online oktatásban. A felmérés válaszadóinak 80,9 százaléka úgy véli, hogy hasznos volna felülvizsgálni a tantervet, és előnyben kellene részesíteni a kulcsfontosságú tananyagokat, 43,7 százalékuk szerint pedig nagy szükség van olyan intézkedésekre is, amelyek kifejezetten az online oktatásból kimaradt diákoknak segítenének behozni a lemaradást.


Az egyesület a felmérést a december 7–30. közötti időszakban végezte 8.193 alany részvételével, melyek közül 5.811 fő a diákok táborát képviselte, 1.734-en szülőként, 648-an pedig pedagógusként válaszoltak a kérdésekre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: